Kategori arşivi: Elektronik

Güvenilir Kodlama Sistemi

Aldığımız tüm ürünlerde bulunan barkodların yerini, artık karekod almaya başladı. Birkaç yıl öncesine kadar sadece ilaçlarda kullanılmaya başlanan karekod sistemi, artık tüm ürünlerin tanımlanması ve kodlanmasında kullanılır hale gelmiştir. Karekod, sayı ve harfleri aynı anda içinde barındıran, iki boyutlu kodlama sistemine verilen addır. Barkod, sadece rakam içerdiği için, kodlamada bazı sıkıntılar oluşmaya, yetersiz kalmaya başlamıştı. Bu sorunları ortadan kaldıracak karekod sistemi, bankacılıktan, sağlığa, eğitime kadar her sektörde kullanılır pratik bir sistem haline dönüşmüştür.

Karekod Kim Tarafından Oluşturulmaktadır?

Belirli bir merkez olmamakla birlikte, karekod oluşturma faaliyetleri web üzerinde QR kod oluşturma programları vasıtasıyla bile gerçekleştirilebilmektedir. İstenilen bilgi, kartvizit, resim ve daha birçok bilgi ve belge karekod içinden gönderilip paylaşılabilmektedir. Belge ya da bilgiye ulaşmak için ise sadece QR kod okumak için donanıma sahip olmak yeterli olacaktır. 

Herkes Karekod Yapabilir mi?

Bilgi ve teknoloji çağında olmamız nedeniyle karekod yapmak dahil birçok faaliyet için gerekli olan donanım ve bilgiye rahatlıkla ulaşabilmekteyiz. Karekoddan faydalanmak için öncelikle karekod oluşturma programına sahip olunması gerekmektedir. Karekod oluşturma programına internet üzerinden ücretsiz olarak da sahip olabilirsiniz. Oluşturulan karekodu okumak için de, elinizde yeterli teknoloji olması gerekmektedir. Yeni nesil akıllı telefonlarda var olan karekod okuma özelliğinden faydalanabileceğiniz gibi, karekod okuyucu arama cihazlarını alarak da faydalanabilirsiniz. Teknolojik olarak birçok kolaylık içeren karekod sistemi hayatın her aşamasında karşımıza çıkacaktır. 

Etiketlerin Avantajları

Ürüne ait son kullanma tarihinin ve içeriğinin yer alması ile tüketiciye bilgi veren ve satın alındığı zaman fiyat bilgisinin çeşitli teknolojik aşamalar ile belirlenmesi sonucunda daha hızlı ve daha güvenli işlem yapılmasını sağlamakta olan malzemeye etiket adı verilmektedir. Sektörler içerisindeki düzenin sağlanması ve işlem aşamalarının daha garantili bir şekilde ilerlemesi için kullanımı büyük bir önem taşımaktadır.

Malzemelerine bağlı olarak etiketler kağıt, plastik, kumaş olarak çeşitlere ayrılmaktadır. Kağıt ham maddeli olan etiketler içerisinde en çok kullanılmakta olan ve en çok bilinen etiketlerden biri de termal etiketler olarak adlandırılmakta ve kullanım alanlarına göre iki alt başlık altında incelenmektedir. 

Eko termal etiket neden kullanılır?

Güneş, nem, alkol, ısı gibi bir takım dış etkenlere karşı üzerinde herhangi bir koruma olmaması nedeni ile dirençli olmayan bu doğrultuda 3-6 ay ömrü bulunan eko termal etiketlerdir. Yazıcının baş kısmının sıvılaşması sonucunda baskı alınmakta olup maliyetinin çok düşük olması büyük bir avantaj yaratmaktadır. Ömrünün kısa olması nedeni ile daha kolay ve daha hızlı tüketimin olduğu hastanene içerisindeki hasta sıra fişleri, kuru gıda ambalajları, kargo bildirileri gibi alanlar içerisinde kullanılmaktadır. 

Lamine termal kullanım özellikleri

Lamine termal, ısı, ışık ve nem gibi dışarıdan gelebilecek ve malzemenin yapısını bozabilecek ışınlara karşı eko termal etikete göre üzerindeki koruyucu tabaka nedeni ile çok daha dirençli olan etiket çeşididir. Kararma ve sararma olmadan sağlıklı hali ile ortalama olarak 6 ile 9 ay arasında kullanımları bulunmaktadır. İsmini de aldığı termal yöntemi ile ribona gerek duymadan direkt baskı yöntemi uygulanabilmektedir. Ancak burada önemli olan yazıcının da buna uygun olarak seçilmesidir. Daha uzun ömürlü olması nedeni ile ise benzerlerinden biraz daha pahalı olarak sunulmaktadır. 

Eko termal etiket online satış mağazası : HepsiBarkod

Chromolux / Gold Kuşe Etiket

Üst yüzey, kuşe hamuruyla sıvanmış olup kuşe etikete oranla daha parlak bir görünüme sahip olan ve yine onun gibi pürüzsüz yapıda olan etiket çeşididir.Yüzeyinde taşıdığı ekstra katman, mürekkep veya toner ile alınmış baskının dağılmasını önlemektedir. Yırtılabilir özelliktedir. Su ve nem ile temas ettirilmemesi gereklidir.

Gold Kuşe Etiket

Kuşe etiketin parlak ve pürüzsüz olma özellğini taşıyan gold kuşe etiket görünüm itibariyle altın sarısı renge sahiptir. Bu renge boyalı olarak yurt dışından ithal edimektedir. Yırtılma özelliği taşımaktadır. Su ve nem ile temas ettirilmemelidir. Çevre etmenlere karşı orta seviyede dayanıklılığa sahiptir. Yiyecek içecek ürünleri  üzerinde kullanılabilmekte, petrol ve akaryakıt üretimi yapan firmalar tarafından tercih edilebilmektedir.

Farma Etiket

Genelde ilaç sanayiinde kullanılan farma etiket kuşe görünümünde olan kağıt etiket çeşididindendir. Yırtılmaya ve suya karşı dayanıksızdır. Düşük gramajı ve ince yapısı silindir ve dairesel alanlar üzerine daha kolay uygulanabilmesi ve burada uzun süre kalıcı olabilmesinisağlamaktadır. Esnek yapıdadır. Ribon sarf mazlemesinin kullanımına ihtiyaç duymaktadır.

Opak PP Etiketler

Polietilen malzeme oldukça esnek yapısıyla tanınmaktadır. Bu malzemeden üretilen opak polietilen etiket doğal olarak dairesel ve kavisli alanlarda sağlıklı sonuçlar verebilmektedir. Yırtılma özelliğini akış yönünde uygulanan müdehalelerde göstermektedir. Diğer yönde esneme yapar. Plastik bazlı etiketlerinde karakteristik yapısı gereği suya ve neme karşı dirençlidir. Doğrudan ısıyla etkileşime geçtiğinde ise büzüşme gösterir. Parlak beyaz görünümdedir. Kimyasal ürünlerün üzerinde ve kozetik sanayiinde sıklıkla tercih edilmektedir.

Parlak yüzeyli, plastik baskı bu pp etiketlere ribonsepeti.com gibi perakende mağazalarından da ulaşabilirsiniz. Rulolar halinde veya A4 lazer etiket olarak da satışa sunulmuş olan bu plastik bazlı etiketler kağıt bazlı olanlara göre 3 kat daha dayanıklıdır.

Barkod Etiketlerin Kullanım Ömürleri Ne Kadardır?

Barkod etiketleri, üzerlerine yazılan bilgiler sayesinde satıcıları ya da alıcıları bilgilendirmek amacıyla kullanılan nesnelerdir. İçerdiği bilgiler, gerek satıcılar, gerekse alıcılar tarafından barkod cihazlarına okutulmak suretiyle gözlenmektedir. İfadeden anlaşılacağı üzere bilgilere ulaşmak için ortamlarda barkod okuyucu cihazının bulunması şarttır.

Barkod etiketleri kullanım ömürleri cinslerine göre farklılık göstermektedir. Lamine termal etiketle,r 6 ile 9 ay kadar bir kullanım ömrüne sahip olabilmektedir.

Eco termal etiketler, kullanım ömrü açısından maksimum 6 aylık bir süreye ulaşabilmektedir.

Kuşe kağıt bazlı etiketler, en fazla 1 yıl süreyle saklanacak ürünlerin üzerinde kullanılmak ile birlikte, dış etkenlerden korunur ise, ömürleri 5 ile 6 yıla kadar uzayabilmektedir.

Vellum etiketler, üzerine alınan baskıları ortalama 1 ile 3 sene arasında koruyabilmektedir. Tüm etiket cinslerinde ömürleri ile doğrudan orantılı olan etkenler bulunmaktadır. Bu etkenler, genel hatları ile su, ışık, güneş, ısı, nem ve sürtünmeler olarak ifade edilmektedir. Her birinin barkod etiketlerin ömrüne doğrudan etki ettiği, etiketler üzerinde kararmalara ve hatta yapılan baskıların silinerek kaybolmasına neden olduğu gözlenmiştir.

Barkod Etiket Nedir?

Ürünler hakkında bilgi edinilmesine yardımcı olan nesneler, kısa tanımının altında barkod etiketler yer almaktadır. Sunulan bilgi içeriğinde, ürüne ait stok durumu, ürüne ait fiyat bilgisi ve ürüne ait menşei bilgisi yer almaktadır. Barkod etiketlerinin üzerlerinde yer alan bu bilgilerin gözlenebilmesi için, barkod okuyucu olarak adlandırılan cihazlara ihtiyaç duyulmaktadır.

Barkod etiketleri genel anlamda, hareketliliğin yaşandığı, yani hızlı sirkülasyonun gerçekleştiği sektörlerde kullanılan yardımcı malzemelerdir.

Barkod Etiket Sınıflandırmaları Neye Göre Yapılır?

Barkod etiket sınıflandırmaları, iki farklı aşamadan meydana gelmektedir. Birisi baskı tekniklerine göre barkod etiketlerini sınıflandırırken, diğeri kullanılan malzemeye göre sınıflandırma yapmaktadır.

Baskı yöntemlerine göre barkod etiketleri iki çeşide ayrılmaktadır. Ribonlu yazdırma yönteminin kullanıldığı barkod etiketleri ve ribonsuz yazdırma baskı yönteminin kullanıldığı barkod etiketleri. Bu ana tanım altında, çeşitli isimler altında farklı amaçlara hizmet eden etiket cinsleri yer almaktadır.

İmal edilen malzemeler açısından ise, barkod etiketleri, kağıt bazlı barkodlar ve plastik bazlı barkodlar olarak ikiye ayrılmaktadır. En belirgin farkları dış etkenlere olan tepkilerinden kaynaklanmaktadır. Kağıt bazlı etiketler nemli ortamlarda deforme olurken, plastik bazlı etiketler kağıtlara göre deforme olma süreleri açısından ayrıcalıklı bir konuma sahiptirler.

En yaygın kullanılan barkod etiketleri cinsleri arasında, lamine termal etiket, eco termal etiket, kuşe etiket ve vellum etiket yer almaktadır.

Kuşe etiket, kağıt bazlı bir ürün olmak ile birlikte, yüzeyi yarı parlak ve pürüzsüz bir yapıya sahip bulunmaktadır. Pürüzsüz ve yarı parlak yüzeyi, yapılan baskının kaliteli olmasına neden olmaktadır. Kağıt bazlı etiketler serisinin en ekonomik etiketi olma özelliğine sahiptir.

Vellum etiket, yüzeyinde çukurluk olarak tabir edilen pürüzlerin bulunduğu bir etiket çeşididir. Gözle görülemeyen bu çukurluklar, etiketin mat bir görünüme kavuşmasına neden olmaktadır. Mat görünümün avantajı ise, barkod okuyucularının ışık altında daha net görüntüler elde etmesini sağlamaktır.

Lamine termal etiket, yüzeyinin üzerinde koruyucu tabaka içeren, direkt termal baskı yöntemi ile üzerine baskı yapılabilen ve direkt termal yöntemini destekleyen barkod yazıcılarında, kullanılan bir etiket cinsidir.

Eco termal etiket, yüzeyinde koruyucu tabaka içermeyen özellikte bulunan, etiket yüzeyine lamine olarak bilinen malzemenin enjekte edilmesi ile baskı işleminin gerçekleşmesini sağlayan, direkt termal yönteminin kullanıldığı bir etiket cinsidir.